مجله مهر: روزی برای ارتش. حالا35 سالی می شود که ارتش جمهوری اسلامی ایران یک روز از تقویم رسمی کشور را به نام خود می بیند. روزی که برای اولین بار به فاصله حدود 2 ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، توسط امام خمینی(ره) به نام ارتش نام گذاری شد تا پاسخی مناسب باشد به وفاداری ارتشیان به آرمانهای انقلاب اسلامی. اما چه شد که 29 فروردین به نام ارتش نام گذاری شد؟
ساعت کاری جدید کتابخانه در ششماه اول سال :
شنبه تا چهارشنبه: 7/30 صبح تا 7/30 عصر
پنجشنبه ها: از 7/30 تا 6 عصر
لازم به ذکر است که در 3 ماه تابستان روزهای پنج شنبه کتابخانه فقط در شیفت صبح باز میباشد.
روز جهانی بهداشت
روز جهانی بهداشت-همه ساله روز 18 فروردین(7 آوریل) به عنوان روز جهانی بهداشت در کشور های مختلف جهان گرامی داشته می شود .
در چنین روزی در سال 1948 میلادی در نیویورک، نخستین اساسنامه ی کنفرانس بین المللی بهداشت از سوی سازمان بهداشت جهانی تدوین گردید.همچنین در ژوئن همان سال نخستین مجمع عمومی سازمان بهداشت جهانی در ژنو با حضور نمایندگان بیش از شصت و یک کشور جهان تشکیل شد . از آن سال به بعد همه ساله چنین روزی به عنوان روز جهانی بهداشت در کشورهای مختلف گرامی داشته می شود .
در جمهوری اسلامی ایران امر بهداشت همواره به عنوان یکی از مباحث مبنایی در مباحث توسعه مندی کشور مد نظر بوده است چنانکه فصل بیست و پنجم قانون" بر نامه ی سوم توسعه ی اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور " به بهداشت و درمان اختصاص داده شده است :
ماده ی 192
الف ـبه منظور افزایش کارایی و توسعه ی خدمات بهداشتی درمانی در کشور و ایجاد تسهیلات جهت دسترسی آحاد مردم به این خدمات و تعیین حدود تصدی بخش دولتی و غیر دولتی اقدامات زیر انجام خواهد شد:
1- کلیه ی خدمات بهداشتی اعم از شهری و روستایی به صورت رایگان توسط دولت ارائه می گردد.
2- خدمات درمان سرپایی روستاییان در واحدهای موجود توسط دولت ارائه می شود. توسعه ی مراکز درمان روستایی در مناطقی که امکان سرمایه گذاری بخش خصوصی و تعاونی وجود ندارد توسط دولت انجام می شود.
3- درمان سرپایی شهری در مراکز بهداشت و درمان شهری موجود به عهده ی دولت است لکن توسعه ی آن با مشارکت بخش خصوصی و تعاونی خواهد بود.توسعه ی فعالیت های بخش دولتی منحصر به مناطقی خواهد بود که جاذبه ای برای بخش خصوصی وجود ندارد.
4-ضمن استمرار تصدی دولت در درمان بستری برای مناطق توسعه نیافته یا کمتر توسعه یافته و شهرهای کوچک (کمتر از یک صد هزار نفر جمعیت) و تأمین تخت های آموزشی متناسب با تعداد دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی، توسعه ی مراکز درمان بستری در شهرهای بزرگ (بیشتر از یک صد هزار نفر جمعیت) بر عهده ی بخش غیر دولتی خواهد بود.
همچنین در شهرهای بزرگ جهت واگذاری امکانات درمان بستری موجود و ایجاد مراکز درمان بستری جدید برای بخش غیر دولتی با اولویت تعاونیهای گروه پزشکی تسهیلات لازم ایجاد خواهد شد.
5-سازمان بهزیستی کشورمکلف است در جهت سامان دهی و توانبخشی بیماران روانی مزمن و سالمندان، در سال اول برنامه ی سوم نسبت به تهیه، تدوین و اجرای طرح سامان دهی بیماران یاد شده اقدام نماید. آییننامه ی اجرایی بند فوق با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان برنامه و بودجه تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
در جمهوری اسلامی ایران امر بهداشت همواره به عنوان یکی از مباحث مبنایی در مباحث توسعه مندی کشور مد نظر بوده است چنانکه فصل بیست و پنجم قانون" بر نامه ی سوم توسعه ی اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور " به بهداشت و درمان اختصاص داده شده است.
ب ـ به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اجازه داده می شود در جهت ارتقای کارایی و مشارکت کارکنان و مردم در مورد امکانات بهداشتی و درمانی و دارویی و توانبخشی خود با رعایت موارد مذکور در بند (الف) این ماده اقدامات زیر را انجام دهد:
1- خرید خدمات تعریف شده از کارکنان خود طبق تعرفههای مصوب (نظام کارمزدی به جای روزمزدی) و همچنین از بخش غیر دولتی.
2- پرداخت بخشی از درآمدهای حاصل از ارائه ی خدمات به کارکنان در واحدهای تحت تصدی دولت به صورت کارانه برای افزایش کارایی آنان.
اعتبار لازم برای اجرای بند (ب) این ماده در لایحه ی بودجه ی سالانه منظور خواهد شد. درآمدهای حاصله در هر استان در قالب بودجههای سالانه صرف توسعه ی کمی و کیفی خدمات بهداشتی و درمانی همان استان می گردد.
روز جهانی بهداشت
آیین نامههای اجرایی این ماده شامل تعیین وضعیت کارکنان شاغل، ضوابط و نحوه ی واگذاری، تعریف خدمات قابل واگذاری و نحوه ی قیمت گذاری آنها، روش های پرداخت، نحوه ی هزینه ی درآمدهای حاصله و سایر موارد، مشترکاً توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان برنامه و بودجه حداکثر در مدت شش ماه پس از تصویب این قانون تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
ماده ی 194
کلیه ی مراکز تولید و توزیع موارد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی و همچنین مراکزی که در زمینههای فوق خدماتی را ارائه می کنند موظفند ضمن رعایت ضوابط بهداشتی که از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دستگاه های ذیربط اعلام می گردد نسبت به اخذ تأییدیه ی ادواری از افراد حقیقی و یا حقوقی (دولتی و یا غیر دولتی) که صلاحیت آنها حسب مورد از طرف دستگاه های سابقالذکر برای مدت معین تأیید شده است اقدام کنند.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دستگاه های ذیربط موظفند حسب مورد بر خدمات افراد حقیقی و یا حقوقی تأیید صلاحیت شده به صورت مستمر نظارت و در صورت مشاهده ی تخلف ضمن رد صلاحیت آنها موضوع را به مراجع قانونی ارجاع نمایند.
آیین نامه ی این ماده مشتمل بر تعیین واحدهای تولیدی، توزیعی و خدماتی مشمول این ماده، تعیین مقاطع زمانی اخذ تأییدیه ی بهداشتی برای هر یک از مراکز مربوطه، تعیین تعرفهها، نحوه ی برخورد با متخلفان اعم از اخذ جرایم و معرفی به دادگاه، ضوابط تعیین صلاحیت اشخاص حقیقی و حقوقی نظارت کننده و سایر موارد، حداکثر طی مدت شش ماه پس از تصویب این قانون توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری دستگاه های ذیربط تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
ماده ی 197
به منظور نهادینه کردن امنیت غذا (دسترسی همه ی افراد جامعه به غذای کافی و سالم) و بهبود تغذیه ی مردم و کاهش بیماری های حاصل از سوء تغذیه و ارتقای سلامت جامعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است حداکثر طی مدت یک سال نسبت به تعیین سبد غذایی مطلوب اقدام کند و برای تحقق آن دستگاه های ذیربط باید اقدامات ذیل را بهعمل آورند.
الف ـ وزارت خانههای فرهنگی و آموزشی و همچنین سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظفند نسبت به ارتقای فرهنگ و آگاهی های تغذیه ای و ارائه ی آمـوزش های لازم به منظور ترویج سبد مطلوب غذایی به عموم مردم اقدام کنند.
ب - شورای اقتصاد در توزیع منابع اعتباری یارانهها در مورد مواد غذایی پس از کسب نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی زمینه ی اجرای سبد مطلوب غذایی را فراهم خواهد کرد.
ج - به منظور رفع سوء تغذیه ی خانوارهای کم درآمد، یارانه ی کالاهای اساسی اعطایی به نیازمندان، روستاییان و ساکنین مناطق کمتر توسعه یافته نسبت به سایرین افزایش می یابد.
د ـ به منظور ارتقای سطح سلامتی مردم، مؤسسه ی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران موظف است حداکثر تا پایان برنامه ی سوم استانداردهای ایمنی مواد غذایی را تکمیل و جهت اعمال نظارت بر کیفیت تولید و عرضه ی مواد غذایی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر ذیربط اعلام کند.
هـ ـ ساختار و تشکیلات مناسب امنیت غذا و تغذیه در سطوح ملی و استانی طی مدت شش ماه از تصویب این قانون توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و پس از تأیید سازمان های امور اداری و استخدامی و برنامه و بودجه به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
منبع:tebyan
به گزارش لیزنا، نویسندگان از عهد رواج افسانه های کهن تا امروز در پی مانایی و پایداری یادشان در ذهن تاریخ، دست به قلم برده اند اما در این میان هستند افرادی که تنها با نوشتن یک کتاب، نام شان را در تقویم ادبی جهان برای همیشه حک کرده اند.
«آنا سویل»/ «زیبای مشکی»
«آنا سویل» در آخرین روز ماه مارس ۱۸۲۰ به دنیا آمد. تا ۱۲ سالگی به مدرسه نرفت و نزد مادرش که نویسنده کتاب های کودک بود، خواندن و نوشتن را آموخت. دو سال بعد، آنا در اثر یک تصادف از ناحیه دو قوزک پا به شدت دچار آسیب دیدگی شد و توانایی حرکتی اش را تا حد زیادی از دست داد. او برای رفت وآمد از ارابه های اسبی استفاده می کرد و همین موضوع موجب علاقه زیادش به این حیوانات شد. توجه زیاد او به رابطه انسان و اسب سرانجام موجب شد کتاب «زیبای مشکی» را به نگارش درآورد. سویل رمانش را نه برای کودکان، بلکه برای تمام کسانی که عاشق اسب ها هستند نوشت.
او نوشتن کتابش را در سال ۱۸۷۱ آغاز کرد؛ زمانی که وضعیت سلامتی اش رو به وخامت می رفت. آنا در ابتدای کار داستانش را برای مادرش می خواند، اما بعدها خود در تکه های کوچک کاغذ آن را می نوشت و مادرش آن ها را بازنویسی می کرد. «زیبای مشکی» در سال ۱۸۷۷ تنها پنج ماه پیش از مرگ آنا، به پایان رسید. خوشبختانه او آن قدر عمر کرد که بتواند موفقیت ابتدایی چاپ کتابش را ببیند. گرچه آنا سویل تنها یک رمان در طول عمرش به نگارش درآورد، اما همان یک اثر نامش را برای همیشه جاودان کرد.
«ادگار آلن پو»/ «سرگذشت آرتور گوردون پایم، اهل نانتوکت»
ادگار آلن پو از پیشگامان داستان کوتاه نویسی آمریکا و استاد تعلیق و وحشت در ادبیات داستانی است. او را بنیان گذار ادبیات پلیسی و از چهره های شاخص ادبی در زمان شکل گیری ژانر علمی - تخیلی می دانند. ادگار آلن پو اولین نویسنده آمریکایی بود که از راه نویسندگی کسب درآمد می کرد. گرچه پو را بیش تر با داستان ها و شعرهایش می شناسند، رمان «سرگذشت آرتور گوردون پایم، اهل نانتوکت» او از جمله آثار مطرح ادبیات آمریکاست که در سال ۱۸۳۸ به نگارش درآمد. «ژول ورن» بعدها در سال ۱۸۹۷ دنباله ای بر این رمان نوشت که به دو نام «اسرار قطب جنوب» و «ابوالهول یخی» شناخته می شود.
«امیلی برونته» / «بلندی های بادگیر»
اگر اهل ادبیات کلاسیک هستید، بی شک با «بلندی های بادگیر» آشنا هستید. امیلی برونته، یکی از سه خواهر نویسنده انگلیسی، تنها رمانش را در سال ۱۸۴۷ با نام مستعار «الیس بل» منتشر کرد. او به دلیل اقتضای جو فرهنگی آن زمان، کتابش را با نامی مردانه منتشر کرد، با این حال با نقدهای متعددی روبه رو شد. بعدها «شارلوت برونته» خواهر امیلی که رمان ماندگار «جین ایر» را به نگارش درآورده مقدمه ای بر کتاب او نوشت و از او دفاع کرد. امیلی آن چنان توانمند بود که حتی با نوشتن یک رمان، نامش را تا ابد در تاریخ ادبیات انگلیس به ثبت رساند، اما متاسفانه آن قدر زنده نماند تا شاهکار دیگری بیافریند. او یک سال پس از چاپ «بلندی های بادگیر» بر اثر ابتلا به ذات الریه درگذشت.
«اسکار وایلد» / «تصویر دوریان گری»
«تصویر دوریان گری» تنها رمان اسکار وایلد، داستان نویس، شاعر و نمایشنامه نویس نام دار ایرلندی، است که البته خیلی به مذاق دوستان و منتقدانش خوش نیامد. وایلد که شعرها و نمایشنامه های موفق بسیاری خلق کرده بود، برای جلب رضایت عمومی تنها رمانش را بازنویسی کرد اما در پایان تصمیم گرفت بیش ترین توانش را در همان حوزه های شعر و ادبیات نمایشی صرف کند. گرچه او در زمان حیاتش بیش تر با خلق اثر در همین گونه ها به شهرت رسید، «تصویر دوریان گری» بود که شهرتی بین المللی و ماندگار را در دهه ها و قرن های بعد برایش به ارمغان آورد.
«مارگارت میچل» / «بربادرفته»
مارگارت میچل هرگز تصمیم نداشت نویسنده شود اما یکی از همکارانش به توانمندی او در نگارش رمان شک کرد و موجب شد یکی از شاهکارهای ادبیات کلاسیک آمریکا به نگارش درآید. «بربادرفته» در سال ۱۹۳۶ به چاپ رسید و شهرتی را برای میچل به ارمغان آورد که آرزویش را نداشت. این نویسنده آمریکایی با تنها رمانش جایزه ادبیات داستانی پولیتزر ۱۹۵۷ را کسب کرد. «بربادرفته» یکی از پرفروش ترین کتاب های تاریخ ادبیات جهان است که نسخه سینمایی آن با بازی «ویوین لی»، «کلارک گیبل»، «لسلی هووارد» و «اولیویا هاولند »، از جمله بهترین اقتباس های سینمایی محسوب می شود. میچل که از مورد توجه عموم قرار گرفتن متنفر بود، دوست نداشت جلد دومی برای اثرش بنویسد، هرچند عمرش هم به این کار قد نداد. او در سن ۴۹ سالگی در اثر تصادف با یک ماشین جان خود را از دست داد. رمان کوتاه او با عنوان «لیسن گمشده» در سال ۱۹۹۶ پس از مرگش به چاپ رسید.
«رالف الیسون» / «مرد نامریی»
رالف الیسون با چاپ «مرد نامریی» در سال ۱۹۵۲ با استقبال شایان کتاب خوانان و منتقدان روبه رو شد. این رمان جایزه ملی کتاب آمریکا را در سال ۱۹۵۳ برای نویسنده اش به ارمغان آورد. الیسون نگارش اثری دیگر را شروع کرد تا موفقیت رمان اولش را تکمیل کند، اما در سال ۱۹۶۷ خانه اش طعمه حریق شد و دست نوشته دومین کتابش در آتش سوخت. او نوشتن را از سر گرفت و دست نوشته ای ۲۰۰۰ صفحه یی از خود بر جای گذاشت. «Juneteenth» نام کتابی است که پس از جمع آوری و ویرایش آخرین یادگاری الیس، به چاپ رسید.
«بوریس پاسترناک» / «دکتر ژیواگو»
بوریس پاسترناک همیشه با لقب «غول شعر قرن بیستم» به یاد آورده می شود، اما تلاش او در دنیای رمان نویسی هیچ کم از چیره دستی اش در عرصه شعر نداشته است. «دکتر ژیواگو» در سال ۱۹۵۷ به نگارش درآمد، اما عملا هرگز به چاپ قانونی نرسید. دست نوشته این کتاب از راه قاچاق از روسیه خارج شد و در خارج از کشور به چاپ رسید. آکادمی سوئدی نوبل در سال ۱۹۵۸، جایزه نوبل ادبیات را به پاسترناک اعطا کرد که می توان گفت تنها رمان او در چنین تصمیمی بی تاثیر نبوده است. اما قدرت دولت روسیه آن قدر زیاد بود که پاسترناک را مجبور به رد مهم ترین جایزه بین المللی ادبیات کرد و او هرگز موفق به دریافت نوبل نشد.
«هارپر لی» / «کشتن مرغ مقلد»
از زمانی که هارپر لی «کشتن مرغ مقلد» را در سال ۱۹۶۰ به چاپ رسانده، این رمان به یکی از محبوب ترین و مشهورترین رمان های ادبیات آمریکایی بدل شد. لی با تنها رمانش جایزه پولیتزر سال ۱۹۶۱ را از آن خود کرد. «کشتن مرغ مقلد» سال هاست در فهرست کتاب های آموزشی دبیرستان های جهان قرار دارد. از زمان اولین انتشار این کتاب تاکنون، بیش از ۳۰ میلیون نسخه از آن فروش رفته و به بیش از ۴۰ زبان بین المللی ترجمه شده است. این نویسنده گوشه گیر و تندخو که علاقه چندانی به رسانه ها و مصاحبه کردن ندارد، در سال ۲۰۰۷ مدال آزادی ریاست جمهوری آمریکا را به گردن آویخت. گرچه او سال ها روی نگارش رمان دیگری به نام «خداحافظی طولانی» کار کرد، مشخص نیست چرا هرگز اثر دیگری به چاپ نرساند.
با این حال اخیرا خبر رسید که او در همان سال های ابتدایی پس از چاپ «کشتن مرغ مقلد» جلد دوم آن را هم به نگارش درآورده و به زودی آن را در قالب یک رمان به بازار کتاب عرضه می کند. او کتاب «برو یک بپا بگذار» را که عنوانش را از خطی در انجیل قرض گرفته، در دنباله این اثر نوشته که داستانش در دهه ۱۹۵۰ و ۲۰ سال پس از رخدادهای رمان قبلی اتفاق می افتد.
«جان کندی تول» / «اتحادیه ابلهان»
«اتحادیه ابلهان» رمان مشهوری است که در سال ۱۹۸۰ به چاپ رسید و جایزه پولیتزر را برای نویسنده فقیدش جان کندی تول به ارمغان آورد. تول مدت ها پیش از اعطای این جایزه، به دلیل سرخوردگی از رد شدن رمانش و فشارهای دیگر زندگی در سال ۱۹۶۹ دست به خودکشی زد. مادر او با تلاش فراوان، «اتحادیه ابلهان» را به چاپ رساند. این رمان به عنوان یکی از برجسته ترین آثار ادبیات داستانی قرن بیستم آمریکا شناخته می شود.
«آرونداتی روی» / «خدای چیزهای کوچک»
«خدای چیزهای کوچک» در سال ۱۹۹۷ به چاپ رسید. این کتاب شبه زندگی نامه یی «آرونداتی روی» را به جایزه بوکر رساند و در فهرست پنج اثر برتر ادبیات داستانی سال ۱۹۹۷ از سوی مجله «تایم» قرار گرفت. «خدای چیزهای کوچک» همچنین از رمان های تحسین شده «نیویورک تایمز» بوده است. «آرونداتی روی» که خبر داده نگارش رمانی دیگر را در دست دارد، در سال های اخیر بیش تر روی ادبیات غیرداستانی و نگارش فیلم نامه تمرکز دارد.