رمضان» در لغت از «رمضاء» به معنای شدت حرارت گرفته شده و به معنای سوزانیدن می باشد.(1) چون در این ماه گناهان انسان بخشیده می شود، به این ماه مبارک رمضان گفته اند.
پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «انما سمی الرمضان لانه یرمض الذنوب؛(2) ماه رمضان به این نام خوانده شده است، زیرا گناهان را می سوزاند.»
رمضان نام یکی از ماه های قمری و تنها ماه قمری است که نامش در قرآن آمده است و یکی از چهار ماهی است که خداوند متعال جنگ را در آن حرام کرده است.(مگر جنبه دفاع داشته باشد.)
در این ماه کتاب های آسمانی قرآن کریم، انجیل، تورات، صحف و زبور نازل شده است.(3)
این ماه در روایات اسلامی ماه خدا و میهمانی امت پیامبر اکرم(ص) خوانده شده و خداوند متعال از بندگان خود در این ماه در نهایت کرامت و مهربانی پذیرایی می کند؛ پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «ماه رجب ماه خدا و ماه شعبان ماه من و ماه رمضان، ماه امت من است،(4) هر کس همه این ماه را روزه بگیرد بر خدا واجب است که همه گناهانش را ببخشد، بقیه عمرش را تضمین کند و او را از تشنگی و عطش دردناک روز قیامت امان دهد.»(5)
این ماه، در میان مسلمانان از احترام، اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار و ماه سلوک روحی آنان است و مؤمنان با مقدمه سازی و فراهم کردن زمینه های معنوی در ماه های رجب و شعبان هر سال خود را برای ورود به این ماه شریف و پربرکت آماده می کنند، و با حلول این ماه با شور و اشتیاق و دادن اطعام و افطاری به نیازمندان، شب زنده داری و عبادت، تلاوت قرآن، دعا، استغفار، دادن صدقه، روزه داری و... روح و جان خود را از سرچشمه فیض الهی سیراب می کنند.
گرچه ذکر تمام فضائل ماه مبارک رمضان از حوصله این مقال خارج است؛ ولی پرداختن و ذکر برخی از فضائل آن از نظر قرآن و روایات اسلامی خالی از لطف نیست.
ماه مبارک رمضان به جهت نزول قرآن کریم در آن و ویژگی های منحصری که دارد در میان ماه های سال قمری برترین است؛ قرآن کریم می فرماید: «ماه رمضان ماهی است که قرآن برای هدایت انسان ها در آن نازل شده است.»(6)
پیامبر گرامی(ص) درباره ماه رمضان می فرماید: «ای مردم! ماه خدا با برکت و رحمت و مغفرت به شما روی آورد، ماهی که نزد خدا از همه ماه ها برتر و روزهایش بر همه روزها و شب هایش بر همه شب ها و ساعاتش بر همه ساعات برتر است، ماهی است که شما در آن به میهمانی خدا دعوت شده و مورد لطف او قرار گرفته اید، نفس های شما در آن تسبیح و خوابتان در آن عبادت، عملتان در آن مقبول و دعایتان در آن مستجاب است.... بهترین ساعاتی است که خداوند به بندگانش نظر رحمت می کند... .»(7)
تمام کتب بزرگ آسمانی مانند: قرآن کریم، تورات، انجیل، زبور، صحف در این ماه نازل شده است. حضرت امام صادق(ع) می فرماید: «کل قرآن کریم در ماه رمضان به بیت المعمور نازل شد، سپس در مدت بیست سال بر پیامبر اکرم(ص) و صحف ابراهیم در شب اول ماه رمضان و تورات در روز ششم ماه رمضان، انجیل در روز سیزدهم ماه رمضان و زبور در روز هیجدهم ماه رمضان نازل شد.»(8)
در ماه رمضان خداوند متعال توفیق روزه داری را به بندگانش داده است؛ «پس هر که ماه [رمضان] را درک کرد، باید روزه بگیرد.»(9)
انسان افزون بر جنبه مادی و جسمی، دارای بُعد معنوی و روحی هم هست و هر کدام در رسیدن به کمال مطلوب خود، برنامه های ویژه را نیاز دارند، یکی از برنامه ها برای تقویت و رشد بُعد معنوی، تقوا و پرهیزگاری است؛ یعنی اگر انسان بخواهد خودش را از جنبه معنوی رشد و پرورش دهد و به طهارت و کمال مطلوب برسد، باید هوای نفس خود را مهار کند و موانع رشد را یکی پس از دیگری بر دارد و خود را سرگرم لذت ها و شهوات جسمی نکند. یکی از اعمالی که در این راستا مؤثر و مفید است روزه داری است، قرآن کریم می فرماید: «... ای افرادی که ایمان آورده اید! روزه بر شما نوشته شد، همان گونه که بر پیشینیان از شما نوشته شده، تا پرهیزگار شوید.»(10)
حضرت فاطمه(س) می فرماید: «خداوند روزه را برای استواری اخلاص، واجب فرمود.»(13)
امام علی(ع) می فرماید: «روزه روده را باریک می کند گوشت را می ریزد و از گرمای سوزان دوزخ دور می گرداند.»(14)
پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «روزه سپری در برابر آتش است.»(15)
روزه داری روح و روان و قلب و دل و نیز جسم را آرامش داده و باعث سلامتی روح و تندرستی جسم می شود.
پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «روزه بگیرید تا سالم بمانید.»
باز می فرماید: «معده خانه تمام دردها و امساک [روزه [بالاترین داروهاست.»(16)
حضرت امام باقر(ع) می فرماید: «روزه و حج آرام بخش دلهاست.»(17)
حضرت علی(ع) می فرماید: «خداوند بندگان مؤمن خود را به وسیله نمازها و زکات و حدیث در روزه داری روزه های واجب [رمضان[ برای آرام کردن اعضا و جوارح آنان، خشوع دیدگانش و فروتنی جان هایشان و خضوع دلهایشان حفظ می کنند.»(18)
امروزه در علم پزشکی و از نظر بهداشت و تندرستی نیز در جای خود ثابت شده که روزه داری تأثیرهای فراوانی بر آرامش روح و روان و سلامتی جسم و بدن دارد، دفع چربی های مزاحم، تنظیم فشار، قند خون، و... نمونه آن است.(19)
امام علی(ع) به پیامبر اکرم(ص) عرض کرد: یا رسول الله! چه چیزی شیطان را از ما دور می کند؟ پیامبرگرامی(ص) فرمود: روزه چهره او را سیاه می کند و صدقه پشت او را می شکند.»(20)
بنابراین، روزه مانع نفوذ شیطان های جنی و انسی شده و وسوسه های آنان را خنثی می کند.
انسان روزه دار در هنگام گرسنگی و تشنگی، فقرا و بینوایان را یاد می کند و در نتیجه به کمک آن ها می شتابد. حضرت امام حسن عسگری(ع) درباره علت وجوب روزه می فرماید: «تا توانگر درد گرسنگی را بچشد و در نتیجه به نیازمند کمک کند.»(21)
حضرت امام رضا(ع) درباره علت وجوب روزه می فرماید: «تا مردم رنج گرسنگی و تشنگی را بچشند و به نیازمندی خود در آخرت پی ببرند و روزه دار بر اثر گرسنگی و تشنگی خاشع، متواضع و فروتن، مأجور، طالب رضا و ثواب خدا و عارف و صابر باشد و بدین سبب مستحق ثواب شود،... روزه موجب خودداری از شهوات است، نیز تا روزه در دنیا نصیحت گر آنان باشد و ایشان را در راه انجام تکالیفشان رام و ورزیده کند و راهنمای آنان در رسیدن به اجر باشد و به اندازه سختی، تشنگی و گرسنگی که نیازمندان و مستمندان در دنیا می چشند پی ببرند و در نتیجه، حقوقی که خداوند در دارایی هایشان واجب فرموده است، به ایشان بپردازند... .»(22)
و... .
شب قدر از شب هایی که برتر از هزار ماه است و فرشتگان در این شب به اذن خدا فرود می آیند و جمیع مقدرات بندگان را در طول سال تعیین می کنند(23) و وجود این شب در این ماه مبارک نعمت و موهبتی الهی بر امت پیامبر گرامی اسلام(ص) است و مقدرات یک سال انسان ها (حیات، مرگ، رزق و...) براساس لیاقت ها و زمینه هایی که خود آنها به وجود آورده اند تعیین می شود و انسان در چنین شبی با تفکر و تدبر می تواند به خود آید و اعمال یک سال خود را ارزیابی کند و با فراهم آوردن زمینه مناسب بهترین سرنوشت را برای خود رقم زند.(24)
حضرت امام صادق(ع) می فرماید: «تقدیر مقدرات در شب نوزدهم و تحکیم آن در شب بیست و یکم و امضاء آن در شب بیست و سوم است.»(25)
نظر به این که قرآن کریم در ماه مبارک رمضان نازل شده و تلاوت آیات آن در این ماه فضیلت بسیاری دارد، در روایات اسلامی، از ماه رمضان به عنوان بهار قرآن یاد شده است؛ چنان که حضرت امام باقر(ع) می فرماید: «هر چیزی بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است.»(26)
بدیهی است فضائل و ثواب هایی که برای ماه مبارک رمضان و روزه داری ذکر شده و به برخی از آن ها اشاره شد، از آنِ کسانی است که حقیقت آن را درک کنند و به محتوای آن عمل و در گفتار و کردار به کار گیرند و به آن ها جامه عمل بپوشانند. چنان در روایات اسلامی برای روزه داری آدابی ذکر شده و کسانی که صرفاً تلاوت قرآن می کنند، ولی به آیات و احکام آن عمل نمی کنند و یا آن که از روزه داری تنها رنج گرسنگی و تشنگی را می کشند و بوسیله گناه، تأثیر روزه را از بین می برند و ماه مبارک رمضان و فضای معنوی آن تأثیری بر اشخاصی بر جای نمی گذارد، مورد نکوهش قرار گرفته اند.
چنان که پیامبر اکرم(ص) به زنی که با زبان روزه کنیز خود را دشنام می داد فرمود: چگونه روزه داری و حال آن که کنیزت را دشنام می دهی؟! روزه فقط خودداری از خوردن و آشامیدن نیست، بلکه خداوند آن را علاوه بر این دو، مانع کارها و سخنان زشت که روزه را بی اثر می کنند قرار داده است، چه اندکند روزه داران و چه بسیارند کسانی که گرسنگی می کشند.»(27)
حضرت امام سجاد(ع) در دعای حلول ماه رمضان به درگاه خداوند عرض می کند: به وسیله روزه این ماه یاریمان ده تا اندام های خود را از معاصی تو نگه داریم و آن ها را به کارهایی گیریم که خشنودی تو را فراهم آورد، تا با گوش هایمان سخنان بیهوده نشنویم و با چشمانمان به لهو و لعب نشتابیم و تا دستمانمان را به سوی حرام نگشاییم و با پاهایمان به سوی آن چه منع شده ره نسپاریم و تا شکمهایمان جز آن چه را تو حلال کرده ای در خود جای ندهد و زبان هایمان جز به آن چه تو خبر داده ای و بیان فرموده ای گویا نشود... .»(28)
بنابراین، در ماه مبارک باید تمام اعضا و جوارح را از حرام دور نگه داشت و با اخلاص، توکل و توسل از اهل بیت(ع) و عمل به دستورها و احکام قرآن کریم و دوری از گناهان، انجام توبه نصوح و واقعی، عبادت، شب زنده داری، درک فضیلت شب قدر و... فضیلت ماه مبارک رمضان را درک کرد و از آن در راستای رسیدن به کمال حرکت کرد و باید در این ماه به گونه ای خودسازی کرد که با اتمام ماه مبارک تأثیر و فواید آن در روح و جان افراد باقی باشد و اثر آن تا ماه رمضان سال بعد ماندگار باشد.
1. مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانی، ص 209، دارالکتاب العربی، بیروت.
2. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج 55، ص 341، مؤسسه الوفاء، بیروت.
3. ر.ک: الکافی، محمد بن یعقوب کلینی، ج 2، ص 628، دارالکتب الاسلامیة، تهران.
4. وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج 2، ص 628، دارالکتب الاسلامیة، تهران.
5. ...
6. سوره بقره، آیه 185.
7. ر.ک: وسائل الشیعه، همان، ج 10، ص 313.
8. ر.ک: الکافی، همان، ج 2 ،ص 628.
9. سوره بقره، آیه 185.
10. سوره بقره، آیه 183.
11. همان.
12. میزان الحکمة، محمد محمدی ری شهری، ترجمه: حمیدرضا شیخی، ج 7، ص 3207، مؤسسه دارالحدیث، قم.
13. همان، ص 3209.
14. همان.
15. همان.
16. همان.
17. همان.
18. همان.
19. تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 1 ،ص 631، دارالکتب الاسلامیة، تهران.
20. مستدرک الوسائل، محدث نوری، ج 7، ص 154، مؤسسه آل البیت، قم.
21. میزان الحکمة، همان.
22. همان، ص 3209.
23. سوره قدر، آیه 1 ـ 5.
24. تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج 18، ص 132؛ ج 19، ص 90، مؤسسه مطبوعاتی اسماعیلیان، قم.
25. وسائل الشیعه، همان، ج 10، ص 354.
26. وسائل الشیعه، همان، ج 6، ص 203.
27. الکافی، همان، ج 4، ص 87.
28. الصحیفة السجادیة، امام سجاد(ع) ص 186، دفتر نشر الهادی، قم.
|
|
مهمانان به محض ورود با سرسرای هتل مواجه میشوند. هتلکتابخانه سرسرای بزرگی دارد. اولین چیزی که به چشم میآید، قفسههای کتابی است که دور تا دور سرسرا چیده شدهاند. قفسهها از جنس چوب و به رنگ قهوهای هستند. در همه جای این هتل، کتاب و منابع خواندنی در دسترس است. حتی در ساخت بنای آن نمادهایی از کتاب و منابع خواندنی به کار رفته است. در رنگ آمیزی فضاهای مختلف هتل سعی شده است از طیفهای متفاوت رنگ سبز استفاده شود. در سرسرا از وسایل زیبا و لوکس استفاده میشود. ترکیب رنگ سبز پارچه مبلها با رنگ قهوهای سوخته چوب، زیبایی و آرامش خاصی ایجاد میکند. مبلمان لابی باید چیدمان راحت و مناسبی داشته باشند. پس از ورود و گذشتن از روی فرش دستبافت کاشان به قسمت پذیرش میرسیم. در این قسمت به غیر از انجام کارهای مربوط به اقامت مسافران خدمات دیگری از قبیل امانت کتاب و خدمات مرجع نیز ارائه میگردد. مسافران میتوانند مهمانداران و کتابداران را با توجه به لباس متحدالشکلی که دارند از یکدیگر تشخیص دهند. مهمانداران لباس سفیدی به تن دارند؛ اما کتابداران مرد کت و شلواری به رنگ سبز آووکادو و پیراهن سفید و کتابداران خانم مانتو و شلوار سبز مغز پستهای و روسری سفید با گلهای ریز سبز رنگ به تن دارند. بر روی لباس آنها اسم و سمتشان نصب شده است. مسافران میتوانند از بخش پذیرش، کتاب یا منبع مورد نظر خود را درخواست نمایند. در این بخش مهمانان برگههایی را پر میکنند. این برگهها حاوی سوالاتی از این قبیل است: چه موضوعهایی را برای مطالعه بیشتر میپسندید؟ بیشتر آثار کدام نویسنده یا نویسندگان را مطالعه میکنید؟ کدام یک از انواع ادبی را دوست دارید؟ این بدان منظور است، زمانی که مهمان به اتاقش راهنمایی میشود، کتابدار طبق سلیقه مهمان در قفسههای داخل اتاق، کتابهای مورد علاقه وی را بگذارد. مهمانان هتل میتوانند از بخش اطلاعات هتل خدمات مرجع را طلب نمایند. ممکن است محققان مهمان هتلکتابخانه باشند. کتابداران باید توانایی لازم را جهت ارائه خدمات مورد نیاز آنها داشته باشند. کتابدار بخش اطلاعات هتل باید در مورد مناطق تاریخی و باستانی و مکانهای دیدنی آن شهر، کتابها و یا منابعی را در اختیار مسافران قرار دهد. معمولاً یکی از کتابداران مهمانان را در مکانهای تاریخی و دیدنی جهت ارائه توضیحات همراهی میکند. این کتابداران باید دست کم به یکی یا دو زبان، غیر از زبان مادری مسلط باشند. آنها باید بتوانند در همایشهای بینالمللی نیازهای اطلاعاتی مهمانان خارجی را رفع نمایند. این هتلکتابخانه میتواند پایگاههای اطلاعاتی علمی را مشترک شود. مهمانان میتوانند از این پایگاههای اطلاعاتی استفاد کنند. در عین حال کتابداران باید با پایگاههای اطلاعاتی علمی رایگان آشنا باشند. در سراسر هتل اینترنت بیسیم در دسترس مهمانان قرار دارد.
لابی هتل به وسیله پله به کتابخانه مرکزی هتل متصل شده است. طرح این پله به صورت مارپیچ همراه با جای پاهایی به شکل کتاب است. این کتابخانه خدمات خود را به عموم مردم ارائه میدهد. مهمانان هتلکتابخانه میتوانند منابع مورد نیاز خود را به امانت ببرند. آنها میتوانند کتابهای مورد علاقهشان را از کتابخانه به امانت بگیرند و در قفسه اتاق جای دهند. البته اگر مهمانان کتابی را نیاز داشتند که در هتل موجود نبود، هتلکتابخانه از آنجایی که با کتابخانههای شهر در ارتباط نزدیک است، کتاب مورد نظر از طریق پیک دریافت میگردد و در اختیار متقاضی قرار میگیرد.
این هتل شامل ۱۰ طبقه است. در هر طبقه ۱۰ اتاق وجود دارد. سر
در هر اتاق اسم یکی از علماء، دانشمندان، فلاسفه، مهندسان، مخترعان،
هنرمندان و پزشکان به نام خودمان حک شده است. در هر اتاق علاوه بر امکانات
معمول یک هتل، قفسههای پر از کتاب موجود است. در عسلی کنار تخت نیز چندین
رمان یافت میشوند. تراس اتاق رو به منظرهای پر از درخت و بوتههای یاس
است. وجود میز و صندلی در کنار گلدانهای گل مرجان فضای مناسبی را برای
بدست آوردن آرامش جهت مطالعه به وجود میآورد. در حمام هر اتاق و در استخر و
سونای هتل کتابهایی از جنس پلاستیک وجود دارند. این کتابها با وجود آب و
رطوبت هرگز از بین نمیروند. در بخش کافه تریا و یا قسمت سالن صبحانه و یا
چایخانه روزنامه و نشریات مختلف در دسترس مهمانان قرار دارند. مهمانان در
کنار صبحانهای که صرف میکنند، میتوانند با مطالعه روزنامه از مسائل
مختلف روز باخبر شوند. شب هنگام در قسمت تالار هتل برنامههای شاد و
مسابقات مختلف برگزار میگردد. در ابتدای مراسم جشن، مجری برنامه قسمت
کوتاهی از یک رمان را بازگویی میکند. مهمانان تا آخر
برنامه فرصت دارند تا نام رمان و نویسنده آن را بیان و جایزه خود را
دریافت کنند. جوایز این هتل فقط کتاب است و بس. در سطح کشوری نیز
مسابقههایی از جنس مطالعه برگزار میگردد. به نفرات برتر هر مسابقه در سطح
کشور یک هفته اقامت در هتلکتابخانه اهدا میگردد. در سالن بیلیارد و یا
بولینگ علاوه بر این که نشریات در کنار میزهای بازی وجود دارند، تعدادی
قفسه کتاب نیز هست. افراد در هر بازی به جای پول کتاب برنده میشوند.
**قبلاً هتلهایی بودند که در بخشی از آنها کتابخانه نیز وجود داشت؛ اما در هتلکتابخانهها کتاب و منابع اطلاعاتی در همه جای آن موجود است. در رستوران و غذاخوری هتل، کتابهایی در مورد سلامت و فواید انواع مواد غذایی یافت میشوند. کتابی نیز در مورد انواع غذاهای هتلکتابخانه در اختیار افراد قرار میگیرد. در این کتاب نوع مواد و نحوه پخت غذا شرح داده شده است. در کنار هر غذایی که مهمانان سفارش میدهند، بروشوری نیز همراه غذا آورده میشود. در آن نکتههایی در مورد فواید همان غذا، طبع سرد و گرم بودن آن، موارد عدم استفاده از آن و در کل نکاتی در مورد سلامت غذایی افراد وجود دارد.
هتلکتابخانه شامل بخش سنتی نیز هست. در رستوران سنتی آن سکوهایی برای هر خانواده وجود دارد. در این قسمت از پشتیها و زیراندازهای نرم استفاده میشود. در داخل دیوار طاقچههایی با تزئینات سنتی مانند سماور زغالی و لاله های شاه عباسی و کاسههای فیروزهای وجود دارد. در بخشی از طاقچه کتابهایی مربوط به تاریخ ایران وجود دارد. در بخش سنتی هتلکتابخانه، اتاقهایی برای اسکان افراد وجود دارد. اتاق ۱۲ الی ۱۵ متری است و دیوارههای آن کاهگلی. نور خورشید وقتی از پشت پنجرههای مشبک با شیشههای رنگی به داخل میتابد گویی رنگین کمانی داخل اتاق شکل گرفته است. یک کرسی قدیمی با یک بخاری برقی کوچک در وسط اتاق وجود دارد. لحاف فیروزهای رنگ دستدوزی بر روی کرسی هست. در هر ضلع کرسی پشتیهای گردی وجود دارد. در قسمت بالای اتاق که بزرگ خانواده مینشیند، دو پشتی قرار دارد. حال بر روی طاقچه دیوان حافظ، گلستان و بوستان، شاهنامه و برای جوانترها کتاب های شعر نو، مجموعه داستان های کوتاه و رمانهای روز وجود دارند. در این اتاق شاهنامهخوانی و قصهگویی به وسیله بزرگ خانواده صورت میپذیرد. این بخش تجربه خوبی در اختیار کودکان قرار میدهد. بزرگسالان نیز در این بخش احتمالاً به یاد خاطرات گذشته خود میافتند. این فضا، بستر مناسبی را فراهم میآورد که خانواده در کنار هم به مطالعه بپردازد.
یکی دیگر از خدمات هتل، جمعخوانی است. در یکی از تالارهای هتل و با حضور مهمانان کتابی به صورت دستهجمعی خوانده میشود. مسئولان هتل سعی میکنند از نویسنده کتاب دعوت کنند تا با حضور در تالار اثر خود را برای جمع بازگویی کند؛ در غیر اینصورت مجری بازخوانی کتاب را بر عهده میگیرد. گاهی هم به تقاضای یکی از مهمانان (مثلاً سالمند) و در اتاق ایشان کتاب مورد علاقه وی خوانده میشود. پنجشنبه شبها در قسمت سنتی هتل برنامه شاهنامهخوانی وجود دارد. شاهنامهخوانی با حضور مهمانان از نیمههای شب تا سحرگاه ادامه مییابد. در حین مراسم شاهنامهخوانی مهمانداران به پذیرایی از حاضران مشغول هستند. برای کودکان نیز از ساعت ۸ تا ۹ شب برنامه قصهگویی برپاست. مادران و پدران نیز میتوانند کودکانشان را در این برنامه همراهی کنند.
در بخش تالار و کنفرانس هتل سالانه همایشهای مربوط به انتخاب پر فروشترین، محبوبترین، ارزشمندترین کتاب سال برگزار خواهد شد. در این همایشها از نویسندگان و ناشران برتر تجلیل خواهد شد. از آنجایی که بخش تالارهای هتل مشهور است، این تالارها برای کنفرانسها و همایشها به دانشگاهها، انجمنها، و مجامع علمی و صنعتی واگذار میگردد. در حین برگزاری همایشها مهمانان از طریق پایگاههای اطلاعاتی علمی به مقالات دسترسی دارند. برای چنین روزهایی هتل با کتابدارانی قرارداد دارد که به مهمانان همایشها و کنفرانسها خدمت رسانی کنند.
این هتلکتابخانه را میتوان در شهرها و محلهای توریستی تأسیس کرد. مسافران و مهمانان میتوانند در طی روز به بازدید از مکانهای دیدنی و تفریحی بپردازند. در هنگام استراحت، آنها میتوانند با همراه داشتن کتاب و منابع مختلف لذت سفر را دو چندان کنند. در ضمن هتلکتابخانهها مقاصد گردشگران خارجی نیز میتوانند باشند. آنها میتوانند به زبان خود منابعی را در مورد ایران و منطقهای که در آن اقامت کردند، مطالعه کنند. از نظر مجموعه سازی منابع هتل کتابخانه، دست کم از تمام کتابها و نشریات داخلی یک نسخه در آن موجود است. در مورد آثار دیگر کشورها حداقل باید منابع معروف و مهم گردآوری گردد. از آنجایی که چنین مکانی کم نظیر است، میتوان گردشگران خارجی زیادی را در هتلکتابخانه پذیرفت. هتل کتابخانه فضایی است که همزمان در آن تفریح، فرهنگ و علم وجود دارد. با برگزاری همایشها و کنفرانسهای ملی و بینالمللی در این هتلکتابخانه میتوان به جامعه علمی کشور کمک بسیاری نمود. اخیراً در کشور بحث توریست درمانی است، در این میان نیز میتوان توریست علمی را پیادهسازی نمود.
امید است روزی شاهد اجرای آن باشیم. دور از دسترس نیست ساخت چنین مکانی.
Libraryhotel.) last modified: ۷April ۲۰۱۴ ۲۱:۰۰:۰۰)
<http://www.libraryhotel.com/>
این تصویر مربوط به هتلکتابخانه شهر نیویورک است.